Īans Tregilliss „Rūgtās sēklas” (Asinszāles triptihs. Pirmā grāmata)

Par šo grāmatu reiz jau esmu rakstījis, taču tā kā tagad tā ir izdota latviešu valodā, turklāt tajā procesā es pats esmu iesaistīts, tad publicēju atkārtotu, mazāk “spoilerētu” ieraksta versiju, reklāmas nolūkos.

Izdevniecība Prometejs, 352 lpp

Oficiālais apraksts:

Ir otrā pasaules kara sākums, un britu slepeno aģentu Reiboldu Māršu vajā atmiņas par kaut ko savādu, ko redzējis savas Spānijas Pilsoņu kara misijas laikā: vācieti ar galvā ieurbtiem vadiem, kas skatījusies uz viņu tā, it kā būtu pazīstami. Kad nacisti sāk sūtīt misijās cilvēkus ar nedabiskām spējām — sievieti, kas spēj kļūt neredzama, vīrieti, kas staigā caur sienām un sievieti, ko Māršs redzējis Spānijā un kas, izmantojot savas zināšanas par nākotni, var sagrozīt tagadni — Māršs ir tas vīrs, kam jāstājas viņiem pretī. Reibolds būs spiests vērsties pie tumšajiem spēkiem, lai atvairītu gaidāmo iebrukumu. Taču darījumiem ar okultajiem spēkiem ikreiz ir noteikta cena. Un šī cena ir jāmaksā ar asinīm. Īana Tregillisa «Rūgtās sēklas» ir nervus stindzinošs meistardarbs — stāsts par gluži kā mūsējo, bet pilnīgi citādu divdesmito gadsimtu.

Grāmatas darbība risinās alternatīvās realitātes pasaulē, kurā arī ir pienācis 1939.gads, friči sākuši otro pasaules karu un grāmatas galvenais varonis – angļu spiegs Reibolds Maršs, spiegodams nacistu uzbrukumus Spānijā, ierauga friču jauno superieroci – pārcilvēkus.  Viens staigā cauri sienām, cits dedzina ar skatienu, utt. Tad nu Reibolds nogrābj vienu šādu superdāmu aiz čupra un aizlaiž mājup uz Angliju analizēt kas un kā. Angļi, sapratuši, ka ar ierastajām metodēm šādus super Ansīšus un Grietiņas neapturēt, ir spiesti vērsties pie tumšiem spēkiem pēc palīdzības…

Kad nejauši kādā angļu blogā uzzināju par šo grāmatu, tad uzstādījums šķita tik ļoti kick-ass (vācu pārcilvēki pret angļu burvjiem Otrajā pasaules karā), ka nebija variantu nelasīt.

Grāmatas notikumi risinās no trīs skatupunktiem – angļu spiegs Reibolds (cilvēks parastais), Vils (Reibolda čomaks, kā arī burvis) un Klauss (vācu pārcilvēks, kura uzdevums gan vairāk ir lasītājus iepazīstināt ar savas māsas Grētas –pārcilvēks – gaišreģe ar Dieva kompleksu – izgājieniem). Visi varoņi ir attēloti cilvēcīgi, nav izteiktu labo vai ļauno tēlu –katrs pats var izlemt, kam just līdzi – Lielbritānijas spiegam (un viņa neatlaidībai sasniegt mērķi), dižciltīgajam burvim (kas nesavtīgi palīdz, upurēdams sevi, lai glābtu daudzus) vai vācu pārcilvēkiem (zem, kuru pārcilvēcīgo spēju čaulas slēpjas parasti cilvēki un viņos ieslodzītās dusmas un kāre pēc atzinības).

Jāatzīmē, ka interesants ir burvju koncepts – viņi nevis burās, bet sazinās un ved pārrunas ar pārlaicīgām būtnēm “eidoloniem”, kam mēs esam tik vien kā mikrobi vai baktērijas, un kas par saviem pārdabiskajiem pakalpojumiem prasa samaksu, kā jūs domājiet kā? Protams, ka asinīs.

Stāsta būtība ir izteikta vienā no grāmatas epigrāfa citātiem – Nav lielu vīru, ir vien lieli izaicinājumi, kurus apstākļi liek paveikt parastiem vīriem.(Admirālis Viljams Halsijs). Par to kā atsevišķu cilvēku personīgā motivācijā dzimuši lēmumi var ietekmēt vēstures gaitu. Tas viss, protams, ir kārtīgā action mērcē, un grāmatu nolikt malā ir visnotaļ grūti. Man arī ļoti patika, ka grāmatā, atšķirībā no mūsdienās populārajiem “ķieģeļiem”, nav lieku teikumu, pat ne vārdu uzrakstītu tāpat vien, lai aizpildītu grāmatas lappuses.

“Rūgtās sēklas” ir Asinszāles triptiha (triloģijas) pirmā grāmata, taču gluži pusvārdā nekas neuzkaras, kā tas mēdz gadīties grāmatām ar turpinājumiem. Taču pa īstam novērtēt Īana Tregillisa meistardarba vērienu var tikai izlasot visu Azisnzāles triptihu, tādēļ darbs pie otrā grāmatas – “Visaukstākais karš” latviešu izdevuma rit jau pilnā sparā.

9 komentāri

Filed under Uncategorized

9 responses to “Īans Tregilliss „Rūgtās sēklas” (Asinszāles triptihs. Pirmā grāmata)

  1. Saprotu, ka Tev kā iesaistītai pusei nevar jautāt :), bet tomēr- ir vērts lasīt? Un kam šī grāmata vairāk domāta (pusaudži, fantastikas mīļotāji, visi bez izņēmuma)?

  2. Es Tev uz goodreads vēstuli atbildēju, nezinu, vai saņēmi. Par šo grāmatu šaubījos, bet skatos, ka jau vairākas atzinīgas atsauksmes. Būs laikam jāraksta uz izdevniecības e-pastu 🙂

  3. Atbalsojums: Īans Tregilliss „Visaukstākais karš” (Asinszāles triptihs. Otrā grāmata) | Andris lasa

  4. Anatolijs

    Vēlos nopirkt no kāda šo grāmatu.

  5. Anatolijs

    Vēlos nopirkt no kāda šo grāmatu, lūgums rakstīt uz e-pastu.

Komentēt